PASEMSKE ZNAČILNOSTI

Telo je široko, dobro zaokroženo in kratko, vedno gladko. Zelo široko v ramenih, v hrbtu se proti repu zožuje in se konča z ozkim repom (širina je 1,5 repnega peresa). Živali s premajhno telesno maso so nezaželene, ne glede na druge odlike.

Standard iz leta 1957 je določil:

• Teža je 850 do 1050 g pri starih živali, pri mladih živali je telesna teža 800 do 965 g,

• višina goloba: 30 cm,

• dolžina: 24 cm,

• širina prsi vključno z rameni: 14 cm,

• od sredine hrbta do spodnjega dela trebuha: 12 cm,

• višina nog in njihov: med 7 in 8 cm.

 

KING SPREDAJ

KING ZGORAJ

KING VIŠINA

KING IDEALNA LINIJA

 

Glava

Je velika, primerna masivnosti trupa. Od kljuna proti zatilju je enakomerno zaokrožena in brez gube med očmi in kljunom. Čelo je široko, visoko in lepo zaokroženo, brez prehoda v vrat.

Kljun

Je močan, srednje dolg, nošen vodoravno. Pri belih golobih je mesnato rdeče barve. Svetlo mesnate barve pri rumenih in rdečih, roževinaste barve pri srebrnih in čokoladno obarvanih. Temen je pri črnih, modro kovanih in modrih.

Krila

So močna, široka in kratka, tesno prijeta na telo, proti repu zaokroženo dvignjena in položena na rep. Tu se morajo dotikati, vendar se ne smejo križati.

Noge

Srednje dolge (cca. 8 cm) močne, razmaknjene cca. 8 cm, neoperjene, pokončne v sredini trupa (paziti na idealno linijo noge-vrat). Idealna linija, ki gre skozi zadnji del vratu in nog je pravokotna na tla, na katerih golob stoji. Bedra v obliki trikotnika so dobro operjena.

Oči

So v sredini glave, očesni obroček sme biti širok največ 1,5 mm. Pri belih mora biti obroček živo rdeče barve, pri rdečih, rumenih in čokoladno obarvanih golobih je obroček svetlo mesnate barve, pri drugih osnovnih barvah je lahko temen. Barva oči je pri belih in lisastih temna, bisernata pri t. i. srebrnih in oranžno rdeča pri ostalih barvah.

Perje

Kolikor mogoče gosto in gladko, ne premehko. Gostota perja se mora kazati tudi na vratu.

Prsi

Morajo biti lepo zaokrožene in izbočene. Prsna kost mora biti kolikor mogoče dolga in globoka. Dolga in globoka prsna kost daje golobu pravilno obliko. Od sredine hrbta do spodnjega dela trebuha mora golob meriti 11,50 cm.

Rep

Je kratek, enakomerno širok, vendar ne sme biti preširok in ne prestrmo dvignjen. V spodnjem delu mora rep dobro zapirati gosto perje.

Trebuh

Je precej krajši od prsi, je nekoliko izbočen in se ne dviguje proti repu.

Vrat

Zelo močan, širok, razmeroma kratek in nošen pokončno. Podbradek je lepo zaokrožen in prehaja spredaj v široke in izbočene prsi, v zadnjem delu pa pade na pleča v sredino krilnega ščita. Treba je paziti na idealno linijo (namišljeno črto), ki gre skozi noge in zadnji rob vratu.

 

 


 

 

 

OPIS

 

RAZTAVNEGA GOLOBA PASME KING

 

Uradna slika je vzor za postavo in obliko razstavljenega Kinga.

 

Našteti standardi opisujejo idealnega Kinga.

 

I.TEŽA IN MERE

 

A. TEŽA:

1) Vsi primerki od 900 do 1110 g.

B. MERE:

1) VIŠINA: 29,85 cm

2) ŠIRINA: pri vrhu prsi 13,97 cm

3) GLOBINA: mora biti 11,43 cm

4) DOLŽINA: od kraja repa do vrha prsi 24,13 cm

 

II.LESTVICA TOČK

 

1)

TEŽA:

8

od 900 do 1110 g.

2)

KLJUN:

5

kratek, širok, postavljen v vodoravnem položaju.

3)

VOŠČENICA:

2

mala, gladka, pepelasto ali nijansasto obarvana, v skladu z velikostjo lica.

4)

GLAVA:

9

zmerno široka in razvita, z dobro zaobljeno lobanjo v sorazmerju s polnim vratom in širokim telesom. Nad voščenico ne sme biti stisnjena.

5)

OČI:

3

poudarjene, okrogle in svetleče, postavljene približno tri petine od zadnjega dela vratu naprej.

6)

OČESNI OBROČEK:

4

popolnoma okrogel, dobro pokrit, širok največ 3,8 mm, viden med perjem, ter v osnovi rdečkaste barve.

7)

VRAT:

4

zmerno širok do debel, v skladu s širokimi rameni in dobro zaobljenim telesom ptice, postavljen navpično. Zadnja stran vratu se vključuje kar se da blizu v ramena z blagim zavojem. Kljun polagoma izginja v vratu in se staplja z vrhom poudarjenih prsi. Vratpod kljunom ne sme biti naglo odrezan (prekinjen). Samčki morajo imeti precej (mnogo) masivnejši vrat, kakor samičke. Noben pa ne sme kazati znake mršavosti.

8)

PRSA:

8

prsa so tisti del goloba, ki so dobro izražena in pred nogami lepo zaokrožena, ter se širijo do najnižjega dela vratu, vendar ne vključujejo hrbtnega dela za nogami. Prsa morajo biti poudarjena, široka, dobro zaobljena, povezava med krili in prsmi je dobro opažena, vidna. Pri pokončni drži goloba morajo biti krili simetrični, a spodnji del blago zavija nazaj proti vodoravni liniji prsnice.

9)

TELO:

8

kratko, čvrsto, zmerno globoko in dobro zaobljeno.

10)

PRSNA KOST:

8

mora biti ravna in dobro centrirana med nogami, čim daljša na kratkem in dobro zaobljenem telesu, ter spremljati zaokroženo telo do konca ter čim bolj mogoče pokrivati zadnjik.

11)

HRBET:

5

je kratek in poln od ramena do repa. Ne sme biti pretanek niti se ne sme prehitro vklopiti v zadnji del, temveč mora počasi zavijati proti zadnjemu delu vratu. Rep mora biti pod kotom najmanj 25°.

12)

KRILA:

7

se morajo nežno prilagajati telesu in v blagem loku dosegati trtico in rep. Letalna peresa kril so na trtici približno 2,5 cm narazen in so za 2 cm krajša od repa. Konici kril se lahko dotikata, morata biti v sredini repa, ne smeta pa se križati. Korena kril morata biti dobro pokrita s prsnim perjem. Osnovnih peres je deset.

13)

REP:

7

mora biti kratek v proporcu s kratkim telesom. Praviloma je na koncu širok od enega do enega in pol peresa. Prav tako mora biti zožen v predelu široke in zaobljene trtice. Repnih peres je 12. Rep je od zgoraj pod kotom tako, da zapira vodoravno črto hrbta z zavojem, ki ustvarjata telo in prsa. Mora se vklapati v standardno sliko. Ne sme pa biti previsok zaradi križanja kril, oziroma njihovega slabenja.

14)

NOGE:

10

morajo biti ravne in čvrste, ki golobu omogočajo pokončno držo. Pravzapravmorajo biti v idealni liniji z zadnjim delom vratu in točko, ki se nahaja na vodoravnem delu kljunovega korena. Noge so dolge (visoke) 7,7 cm, preden se stopijo med telesom in prsmi. Širina (razmik) med mečama je 7,3 cm. Meča morajo biti rdečkasta in brez perja.

15)

PRSTI:

3

ravni, čisti in dobro iztegnjeni.

16)

PERJE:

10

mora biti zaprto in gladko in ne pretrdo kot pri letalcih. Pri dotiku mora pokazati določeno mehkobo. Okoli zadnjika morajo imeti gladko perje. Cel golob mora biti pokrit z naravnim perjem.

a)   Moške živali morajo imeti moško pojavo.

b)   Ženske živali morajo imeti žensko pojavo.

c)   Golobi, ki imajo neurejen izgled perja, ali imajo neprirodno lego telesa. in neprimerno obnašanje, lahko odvzamemo več kot 10 točk. Teh deset točk je pogojnih in ne morejo ogroziti skupnih zbranih 100-tih točk.

17)

OBARVANI GOLOBI:

 

le tem je potrebno odvzeti eno do deset točk zaradi napak v barvi, ki so določene in sprejete v njihovem razredu. Te točke so prav tako pogojne, ter ne morejo ogroziti skupni zbir stotih točk.