ZGODOVINA PASME

Zamisel oziroma zgodba o tej posebni pasmi golobov se je začela v King Pigeon-u, ameriški zvezni državi New Jersey. Harry Baker je leta 1890 prišel na idejo, da bi vzgojil novo pasmo golobov, ki bi bila velika, močna, vizualno privlačna in bi se dobro plodila. Ko je začel iskati ustrezne primerke, se je odločil za štiri pasme: rimljana zaradi telesne oblike in velikosti, maltežana zaradi oblike, duchesa zaradi elegantne drže in pismonoša zaradi njihove živahnosti in plodnosti. Izbral je po dva para golobov vsake pasme v beli barvi. Po dveh letih je dosegel velik napredek. Ko se je realna oblika goloba približala njegov ideji, je novo pasmo krstil beli kralj, KING. S tem imenom je hotel poudariti tako svoje veselje ob doseženem uspehu, kakor tudi velikost in izraženo eleganco goloba. Tako se je »rodila« pasma kraljev med golobi.

Leta 1895 so g. Bakerja okoliščine, med njimi tudi starost, prisilile, da je prenehal z gojenjem. V tem času je bil king kot pasma še vedno neznana, z izjemo manjšega kroga znancev v njegovi okolici. Vendar se je vzreja golobov nadaljevala in povečevala, s tem pa tudi spoznavanje te pasme. Pomemben kupec je bil g. Eugene G. Giroux. Ni bil le golobar, temveč pravi fanatik in ljubitelj. Skupaj z bratom sta začela vzrejo belih kingov in v kratkem času dosegla več tisoč živali. Tako število sta med drugim dosegla tudi zaradi reje golobjega mesa.

Z ustanovitvijo kluba gojiteljev belih kingov, so v ZDA postavili tej pasmi osnovne temelje za vse večjo priljubljenost. Marca leta 1915 so rejci začeli s promocijo gojenja te pasme in ga opisali v svojem časopisu. Vzporedno z gojenjem belega kinga so drugi rejci začeli gojiti to pasmo v srebrni barvi. Pionir v vzreji srebrnega kinga je bil Ray C. King iz Kalifornije. Leta 1919 je izdelal standard, ki ga je odobril Californija Pigeon klub in tako utrl pot srebrnemu kingu. Dve leti pozneje, na petem letnem srečanju v Kaliforniji je ime spremenil iz »Wihte King American Association« v »Amerikan king club« (AKC). Standard je bil še enkrat spremenjen. S tem so bile ovire za druge barve odstranjene. Kljub temu je minilo 11 let, da so se zaradi visokih standardov začele uveljavljati nove barve.

Z ustanovitvijo »King Club Deuschland« (KCD) leta 1960 so bile sprejete do tedaj priznane barve v ZDA. Le teh je bilo 8. V vseh teh letih se je kingova oblika razvijala v to, kar je danes. Treba je opozoriti, da se visoka kakovost izraža v obliki, položaju trupa in nog. Za nobeno pasmo doslej ni standard zahtevan v tako natančnih merah, kakor to velja za kinga. Če je v prvih 100 letih v kvaliteti prevladoval beli king, danes temu ni več tako. Zaradi številnih ljubiteljskih rejcev te pasme v drugih barvah, danes lahko rečemo, da beli king pred ostalimi barvami po kvaliteti nič več ne izstopa.

Idealno podobo te pasme je skoraj nemogoče doseči, vendar Američani trdijo, da so že vzgojili idealne primerke.

 


 

Današnji king je nastal iz srednje velikega farmskega kinga, ki je bil priznan leta 1905. Takrat je znašala njegova predpisana telesna teža 550 do 600 g. Leta 1957 spremenjeni standard je predpisal težo od 900 do 1050 g. Kljub masivnosti in teži pa pasme ne prištevamo več k farmskim golobom, namenjenih za prirejo mesa, temveč izključno k okrasnim golobom skupine kokošarji.

Ocenjujemo:

Splošni vtis, obliko telesa in drže, širino prsi, razmik in višino nog, glavo, vrat, kljun, očesni obroček, gostoto perja, barvo in risbo, vzdrževanje.

Večje napake:

Premajhni, prelahki, preozki, prenizki ali previsoki, predolgi, ravni ali z navpičnim repom, s povešenim in predolgim kljunom, s preširokim kljunom, nepravilno barvo kljuna. Predrobna, premajhna ali ploščata glava. Preveč nazaj pomaknjene noge in preveč dvignjene prsi in padajoči hrbet. S perjem zakrit očesni obroček, nepravilna barva očesnega obročka, poševen rep, spuščena krila, temna barva pri modrih, slaba risba pri tigrastih in lisastih.

 


 

Samčki (1.0) in samičke (0.1) se potrjujejo s stalno splošno harmonijo telesa in njegovo razsežnostjo. Majhna razlika je samo v velikosti in teži, ki ju loči med seboj.

 

KING SAMEC (1.0)

KING SAMICA (0.1)

King samec (1.0)

King samica (0.1)